شیاما چاران لاهیری (1828) معروف به لاهیری ماهاسایا یکی از یوگیهایی است که ریشههای یوگای مدرن به او بازمیگردد. لاهیری بر خلاف سایر یوگیها ازدواج کرد و خانه و زندگی داشت. جالبتر اینکه بهعنوان حسابدار برای گروه مهندسی نظامی بریتانیا در هند کار می کرد. او مدعی است در سال 1861 ماهاواتار باباجی که در 30 نوامبر سال 203 میلادی متولد شده و هنوز زنده است، بر او ظاهر شد. داستان ملاقات لاهیری و باباجی به شهر داناپور در هیمالیا برمیگردد. باباجی برای لهیری قصری درخشان و پهناور بنا کرد، تا او به آرزویش که داشتن قصر بوده، برسد. قصری مزین به جواهرات بیشمار و در میان باغی با جویبارهای آرام و منظره شکوهمند که دروازه های طاقدارش با نگین های درشت الماس و یاقوت کبود و زمرد تزیین شده بود. سپس باباجی کریا یوگا را به لاهیری آموخت و دستور داد که آن را به عموم مردم بیاموزد.
کریا یوگا تمرینات فیزیولوژیکی سادهای است که باعث میشود خون کربن را از دست بدهد و اکسیژن بگیرد. اکسیژن اضافه به جریانهای حیات تبدیل میشوند و نیروی سلولهای مغز و مراکز عصبی واقع در ستون فقرات را افزایش میدهند. یوگی های پیشرفته می توانند از این طریق یاختههای شان را به انرژی تبدیل کنند و جسمشان را به اراده خود تجزیه کنند و دوباره گرد آورند. این ادعاها مبنای روشن و شواهد واضحی ندارد، اما از سوی یوگاناندا یکی از مشهورترین چهرههای معاصر یوگا بیان شده و به لاهیری نسبت داده شده است.
لاهیری گروههای بسیاری را سازماندهی کرد و بهطور منظم در مورد بهاگاواد گیتا سخنرانی میکرد. او به پیروان هر دینی، از جمله هندوها، مسلمانان و مسیحیان، کریا را آموزش میداد و آن را روشی برای خودشناسی میدانست. او شاگردانش را تشویق کرد که به اصول اعتقادی خود پایبند باشند و فنون کریا را به باورها و برنامههای خود بیفزایند. او شادگردانش را تشویق میکرد که در اثر مراقبه از مسئولیتهای زندگی غافل نشوند.
یوگاناندا رویدادهای عجیبی را به لاهیری نسبت میدهد. رویدادهایی نظیر پرواز کردن ، متوقف کردن قطار در حالی که چرخ هایش می چرخد ؛ اینکه عکس او یا ذکر نام او «تعویذی حمایتگر» است ؛ زنده کردن کسی که مرده بود . یوگاناندا نوشته است که روزبهروز افراد بیشتری به دیدن او میآمدند و میدیدند که لاهیری بدون خواب و تنفس و ضربان قلب آنجا نشسته است و ساعتها مژه نمیزند. با این که افراد زیادی از هندوستان و سایر کشورها لاهیری را ملاقات کردهاند و شاگردان فراوانی که داشته، تنها یوگاناندا چنین توصیفاتی از او ارائه داده است. این در حالی است که یوگاناندا شاگرد مستقیم لاهیری نبوده و به واسطه یوکشتوار با لاهیری آشنا شده است.
منابع:
. Gavin D. Flood, An Introduction to Hinduism, P. 258.
. Lahiri Mahasaya.
. همان، ص414.
. Mahavatar Babaji.
. همان، صص419-420.
. Kriya Yoga.
. همان، ص406.
. همان، ص324.
. Self-realization.
. پراماهانسا یوگاناندا، سرگذشت یک یوگی، صص 433-435.
. همان، ص388 و 390.
. همان، ص391.
. همان.
. همان، صص400-403.
. همان، ص437.